Peperkoekfabriek in Lebbeke

Plaats reactie
noella
beheerdster
beheerdster
Berichten: 1212
Lid geworden op: 01-02-2011 15:55

Peperkoekfabriek in Lebbeke

Bericht door noella » 04-01-2012 14:57

Afbeelding


Afbeelding


In 1867 kocht de familie Borms de Vondelmolen in Lebbeke een stenen windmolen naast de Vondelbeek aanvankelijk deed de molen dienst als olieslagerij en werd er plantaardige olie gewonnen uit zaden en pitten net voor WO I werd het kleine fabriekje uitgerust met een stoommachine die de aandrijving door de wind verving deze aankoop was de eerste echt stap in de richting van de modernisering een evolutie die tot op vandaag nooit meer is stilgevallen enkel tijdens de Eerste Wereldoorlog zelf kwam de productie in het gedrang de fabriek werd toen vernield en enkel de molen bleef overeind in de jaren na WO I begon Vondelmolen met het industrieel vervaardigen van peperkoek, speculaas en beschuit de producten werden lokaal gedistribueerd en het bedrijfje stelde ongeveer 20 mensen te werk tijdens WO I werden de activiteiten wel noodgedwongen teruggeschroefd toen Louis Borms in 1942 overleed nam zijn echtgenote vastberaden het bestuur over ze leidde Vondelmolen door een moeilijke periode maar startte ook met de automatisatie van de productie
op het einde van de jaren vijftig steeg de productiecapaciteit gevoelig en er verschenen tal van nieuwe producten in het gamma waaronder zelfs een eerste dieetkoek tegelijkertijd verdween door de opkomst van de eerste aankooporganisaties ook het zuiver lokale karakter dat Vondelmolen tot dan toe had toen Joz. Borms in 1964 het bestuur van het bedrijf van zijn moeder overnam kon hij die groei voortzetten het marktaandeel, de omzet en de export van Vondelmolen bleven in de daaropvolgende decennia gestaag groeien door de overname van Couque Dinant in 1984 en Smets-Lido in 1988 werd Vondelmolen zelfs de grootste producent van peperkoek in Belgie en een top-5 speler binnen Europa het aandeel van de export steeg tot ongeveer 50%
vanaf 2000 nam de vijfde generatie onder leiding van Leo Borms het roer in handen hij breidde het gamma gevoelig uit om te beantwoorden aan de eisen van de moderne consument naast de basisproducten peperkoek en peperkoek met honing, kwamen er biologische peperkoek, peperkoek met fructose en peperkoek verrijkt met calcium en Beneo op de markt vaak in nieuwe, handige formaten de historische bekommernis voor milieu kreeg in deze periode ook een hedendaagse invulling dankzij het plaatsen van zonnepanelen, een doorgedreven afvalselectie en een omschakeling naar aardgas draagt Vondelmolen een aardig steentje bij voor de natuur de bedrijfsfilosofie van Vondelmolen bleef met deze generatiewissel evenwel onveranderd kwaliteit en veiligheid blijven primeren
Vondelmolen is nu uitgegroeid tot een modern, onafhankelijk familiebedrijf met een boeiende traditie en 145 jaar ervaring in het bakken van peperkoek onze producten hebben zich door de jaren heen een vaste plaats veroverd aan de ontbijttafel en ze worden gesmaakt als heerlijk tussendoortje of zelfs als gastronomisch product de productie vindt daarbij een mooie balans tussen heden en verleden we zijn trouw aan de roots en blijven naast de Vondelbeek de familierecepten eren maar dat gebeurt wel met de modernste productiemethodes en met een doorgedreven aandacht voor duurzaamheid en het milieu net zoals anderhalve eeuw geleden staat bij Vondelmolen nog steeds de klant en zijn gezondheid centraal en dat zal altijd zo blijven.


Plaats reactie

Terug naar “klik hier om lebbeke te bekijken”